search instagram arrow-down

Archief

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 43 andere abonnees
februari 2023
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Spam geblokkeerd

Oorzaak, gevolg, zondebokken

Het is geen nieuws meer. Suriname is al enige tijd hopeloos vastgelopen in een politiek-bestuurlijk systeem dat al aan het begin van de 20ste eeuw zijn geldigheid kwijt raakte. Maar  Surinamers bleven ermee doorgaan en dat doen ze nog. In dat systeem zijn er altijd zondebokken voor maatschappelijke ellende. Dat is een  kenmerk van slecht leiderschap en incompetent bestuur. De schuld/rekening wordt altijd gelegd bij de ‘Anderen’ of de ‘zwaksten’; daar komt alle onheil vandaan, niet waar? Alle blunders en mislukkingen van de besturing en het leiderschap, onze regeringen en leiders  zeggen “A no mi”, en komen daarmee weg.

Despotische leiders hebben zondebokken (scapegoats) nodig. Voor het fascistisch Duitsland van Hitler waren de zondebokken Joden, Roma, niet witte mensen, homo’s, ja en ook mensen met een verstandelijke beperking. In het modern verpakt Hindoe-nationalistisch India van Modi zijn de zondebokken rundvleeseters. Voor bange incompetente mannen in leiderschapsposities zijn intelligente vrouwen zondebokken. Voor toxische moeders zijn eigenzinnige dochters zondebokken. Voor driftige vaders zijn zachtaardige zonen zondebokken. Bij christelijke religieuze leiders is de duivel een zondebok. Met zondebokken heb je geen spiegel voor zelfreflectie nodig.

Ik las op Facebook commentaren op de rellen en plunderingen tijdens de protesten. Hartverscheurend vijandig Switi Sranan, en beschamend onwetend over onze geschiedenis. En een wereldvreemdheid die bevestigt dat Suriname is losgeraakt van de wereld om haar heen. Hoe wij hier ook samen kwamen. Drastische verandering van onze schoolleerplannen en lesmethoden  is urgent nodig. Ook van de curricula van de ADEK! Een groot deel van de hartverscheurende vijandige beschamende onwetendheid en wereldvreemdheid kwam van ADEK-alumni, mensen met (meerdere!) academische titels.

Veel Surinamers (op FB) zijn gaan geloven dat alle Afro-Surinamers lui zijn en alle Hindostaanse Surinamers hun welstand danken aan eerlijke noeste arbeid. Allemaal koloniale en racistische (en soms ronduit fascistische) bagger die onze belonging en natievorming frustreert. Als je in die bagger gelooft wordt die je waarheid, dan hoor/zie je de kwaadaardigheid in de redenering niet en wordt Suriname een onleefbaar land omdat… luie Afro’s het land naar de verdoemenis brengen! Niet omdat onze eigen politici en hun vertrouwelingen en adviseurs, door hun achterlijkheid, inhaligheid en corruptie het leven van de burgers steeds armoediger maken en van het land een roversnest en kaaimannenzwamp.   

Ook las ik hoe erg de rellen en plunderingen waren en wie verantwoordelijk is of gesteld moet worden. Pakittow  Biervliet lijkt deze keer de blakka bal te krijgen, de hoofdzondebok te gaan worden. Hij was ook te expliciet, te luid en te zeker van zichzelf. (Was het niet dezelfde Pakittow die door de VHP- leider en huidige president na de verkiezing van mei 2020 geprezen werd om zijn protestacties tegen de vorige regering die bijdroegen aan de verkiezingswinst van de VHP?) Grote politieke protestacties, lopen vaak uit op rellen en plunderingen; die berokkenen schade. Dat is over heel de wereld zo. Wat maakt dat we denken dat Suriname een uitzondering is? Let wel: rellen, plunderingen en zondebokken zijn niet de oorzaak van maatschappelijke ellende, maar het gevolg van maatschappelijke ellende. Rellen en plunderingen zijn bijkomende onbedoelde schade (collateral damage) van grote openbare protesten tegen slechte politiek rellen en zondebokken zijn bedoeld (designated persons) om af te leiden van waar het protest feitelijk over gaat, namelijk de ellende!  

Nog tijdens de demonstratie verdween Pakittow spoorloos uit beeld. Hij wordt nu officieel opgespoord.  Wat me verbaast is dat ik tot nu op Facebook één gebruiker tegenkwam die de relschoppers en plunderaars zag als een scenario van de regering.  Ik vind deze zienswijze plausibel; dat de rellen en de plunderingen  deel van de afleidingstactiek van de regering zouden kunnen zijn. De regering heeft de middelen (overheidsmiddelen) én het belang om rellen en plunderingen te laten organiseren en financieren. Het is wereldwijd bij kwaadwillende leiders een beproefde tactiek om de noodtoestand te rechtvaardigen en ruimte te maken voor acties die burgerrechten ernstig aantasten en kwaadaardig leiderschap nog steviger te verankeren. Een voorbode van dictatuur.   

Ik hoop dat Surinamers nooit meer dictatuur meemaken. Ik hoop dat het goed gaat met Pakittow, ook als hij schuldig is aan aanzetten tot rellen en plundering. Aan alle andere Surinamers wens ik een weekend van bezinning na een enerverende dag. Voor de wereld is nu zichtbaar wat sommigen van ons al wisten, president Chandrikapersad Santokhi is niet de sympathieke transculturele leider met een krachtige en positieve ontwikkelingsplan voor Surinamers . Hij heeft het druk met andere belangen en doelen. Ik schreef 6 oktober 2022 er dit over President Santokhi, een autocraat aan het stuurwiel? – KRINGLOOP VAN MOED   

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: